Сергій Какуша: "Те, що зараз діється навколо Сталі - справжнє беззаконня"

Сергій Какуша: Те, що зараз діється навколо Сталі - справжнє беззаконня

Юрист ФК "Сталь" Сергій Какуша прокоментував Sport Arena призначення Еріка ван дер Меєра головним тренером "Сталі".

Сергію Дмитровичу! Прокоментуйте, будь ласка, інформацію, що з'явилася на сайті одного з футбольних каналів про те, що у ФК "Сталь" новий головний тренер.

Чесно кажучи, з подивом сприйняв цю інформацію. Тому що у ФК "Сталь" головний тренер – Володимир Мазяр, у якого чинний трудовий контракт до літа 2017 року, який зареєстрований у Прем'єр-лізі.

Зазначу, що право підписувати контракти згідно зі статутом нашої організації належить віце-президентові та виконавчому директору. На сьогоднішній день ні віце-президент, ні виконавчий директор ніяких контрактів у 2016 році не підписували, і ніде ми печатки не ставили. Крім того, згідно з Регламентом Прем'єр-ліги ніяких документів ні в Федерацію футболу України, ні в Прем'єр-лігу не відсилали.

Сама інформація в статті, де говориться, що нібито новий президент Вардан Ісраелян уклав контракт з якимсь голландським тренером не відповідає дійсності тому, що за статутом єдина функція президента – сприяти фінансовій підтримці клубу, яку він, на жаль, не забезпечує. Але права підпису в нього немає, про що я вже говорив у своїх інтерв'ю раніше.

Більше того, коли команда влітку заявлялася в Прем'єр-лігу, подавалися відповідні документи, і в тих документах були чітко прописані посади, які мають право фінансового підпису або підпису контракту. Президенту таких повноважень не надавалося.

Складається парадоксальна ситуація – яким же чином Вардан Ісраелян міг підписати цей контракт? І чи можливе створення якоїсь структури, яка назвалася "Сталлю", і на підставі цього він міг це зробити?

Чисто теоретично можливо на сьогоднішній день створити ТОВ і назвати його "Сталь" або ж ще одну Громадську Організацію з назвою "Сталь", але відразу ж буде питання до реєстраторів, як вони пропустили таку назву. І друге питання – до Федерації футболу України, до Комітету з атестації футбольних клубів ФФУ – як вони могли залишити це без уваги, якщо таке сталося. І вийде дійсно парадокс: згідно з існуючими футбольними нормами, є правило – організація, яка раніше не займалася футболом, не може відразу ж брати участь у вищому футбольному дивізіоні, а повинна за спортивним принципом пройти другу і першу ліги.

У даний час дніпродзержинська команда зібралася, готується до закордонних зборів. Була інформація, що фінансування в клубу немає, але звідкись знаходяться кошти на запрошення закордонного тренера, оплату його перельоту, на збори...

На превеликий жаль, фінансування клубу на сьогоднішній день відсутнє. Щодо зборів футболістів, то вони ще у відпустці, тому у вільний час вони можуть перебувати, де хочуть. Що стосується виплат їм якихось гонорарів, то я не можу назвати це зарплатою, так як контракти в них укладені зі "Сталлю".

Крім того, ФК "Сталь" до того збору, який зараз проводиться, ніякого відношення, по суті, не має.

Як взагалі може виникати подібне в країні, яка на повному ходу прагне до Європи?

Я не знаю, як відповісти на це питання. У світлі останніх подій – Майдану й подальшої Революції гідності, усі думали, що будемо жити за законом, з'явилося таке явище, як люстрація, а насправді ми бачимо зовсім інше. Те, що твориться зараз навколо дніпродзержинської "Сталі" – справжнє беззаконня. Я взагалі не розумію, як це можливо. Але, якщо це можливо, то виникне багато питань в УЄФА, яка має право контролювати ФФУ і те, що відбувається в нашій країні. Сподіваюся, представники ФФУ в ситуації, яка склалася, не будуть мовчати й відреагують на неї.

Дивіться також