Юрист ФК "Сталь" Сергій Какуша про останні події в клубі

Юрист ФК Сталь Сергій Какуша про останні події в клубі

Юрист ФК "Сталь" (Дніпродзержинськ) Сергій Какуша розповів про останні події в клубі кореспонденту дніпропетровської телекомпанії "9 канал".

24 грудня поточного року відбулися загальні збори членів громадської організації "Футбольний клуб Сталь". Громадські збори (засновниками є фізичні особи) – вищий орган управління цієї організації. За традицією щороку збираються збори, щоб підсумувати роботу клубу за рік, затвердити нові напрямки, оцінити якість роботи клубу. У зв'язку з останніми подіями, які відбулися в клубі, на зборах були прийняті деякі важливі рішення.

У громадській організації немає акціонерів, які могли б управляти організацією. Команда й клуб існують за рахунок членських внесків, спонсорської допомоги та допомоги від підприємства. Після переведення колишнього президента клубу Максима Завгороднього на нову роботу, рішенням загальних зборів за погодженням з акціонерами підприємства, які фінансують клуб, був призначений новий президент – Вардан Ісраелян. Протокол зборів був направлений до Федерації футболу України та Прем'єр-ліги. Відповідно до Статуту основна функція президента – сприяти фінансуванню клубу. На превеликий жаль, на сьогоднішній день є заборгованість по заробітній платі, сплаті податків за листопад місяць включно, авансу грудня, немає коштів на майбутні навчально-тренувальні збори. Ця інформація була озвучена на зборах, і був наданий звіт головного бухгалтера. Тобто, основна функція, якою повинен займатися президент клубу, не виконується. Поряд з цим виникає ситуація, коли з'являються колишні працівники донецького "Металурга", які претендують на роботу в ФК "Сталь". Відповідно у працівників, які працюють зараз в клубі, виникає подив. Президент Ісраелян намагається керувати й бере на себе ті повноваження, які згідно Статуту покладено на інших осіб – віце-президента, виконавчого директора.

У даний час у ЗМІ багато суперечливої ​​інформації про ФК "Сталь", наприклад, тренер команди U-21 Сергій Шищенко каже, що його ніхто не звільняв, президент сказав – "продовжуй працювати". Усе ж, хто керує клубом – президент або Рада громадської організації ФК "Сталь"?

Спочатку керувала клубом громадська організація, вона в даний час і залишається. Заводська команда "Сталь" через різні аматорські турніри пройшла шлях з другої до першої професійної ліги, зараз грає в Прем'єр-лізі. Щодо прийнятих зборами рішень, з якими можна ознайомитися на офіційному сайті ФК "Сталь", було прийнято рішення розібратися з цією ситуацією. Створено комісію, якій доручено перевірити наявну в клубі інформацію. Ці прізвища були озвучені Федерацією футболу України. І просто відсидітися, відстоятися осторонь, будучи старшим тренером команди, не вийде. Уявіть ситуацію, коли на великому підприємстві працівники дозволяють собі прогули, а майстер при цьому залишається осторонь...

Я думаю, комісія зробить свої висновки і, як було доручено загальними зборами, Рада клубу, і відповідно віце-президент, якому віддано право приймати, звільняти, укладати контракти, зроблять відповідні висновки, і буде прийнято рішення. Щодо зборів, хочу додати, що вони були повністю легітимними. Деякі ЗМІ пишуть, що людям не зрозуміло, як це – зібралися, вирішили і все... У нас у Статуті записано, що загальні збори – це вищий орган. На збори прийшло понад 90% членів громадської організації. Тому збори були абсолютно легітимними, і всі прийняті рішення, які були озвучені, – у рамках закону.

Багато хто задається питанням, що футбольний клуб Прем'єр-ліги має бути юридичною особою. Наскільки сьогодні громадська організація як футбольний клуб може відповідати вимогам Прем'єр-ліги?

На сьогоднішній день громадська організація "Футбольний клуб Сталь" є юридичною особою і має свій розрахунковий рахунок, печатку. У світлі останніх змін у Податковому кодексі України громадська організація має повне право займатися господарською діяльністю. Єдине, що доходи, які вона отримує від своєї господарської діяльності, повинні бути спрямовані на статутну діяльність. Ми створені для того, щоб розвивати професійний футбол у місті, області та країні, і відповідно ці гроші мають спрямовуватися на розвиток футболу.

Запрошували на збори Вардана Ісраеляна, і якщо так, то чому він не з'явився?

Президент клубу був запрошений на збори. Чому він не з'явився, мені не відомо.

Ви – юрист футбольного клубу "Сталь". Президент клубу спілкується з Вами чи в нього є свій юрист?

На сьогоднішній день контакту з президентом клубу не існує. Для того, щоб приймати якісь основоположні рішення й напрямки діяльності, і це прописано в Статуті, для цього існують посади віце-президента й виконавчого директора. Тобто, вони і є керівний склад, якому віддані повноваження управляти клубом.

Якби кожен надходив згідно своїх функцій, згідно своїх повноважень, то був би порядок. Президент забезпечує фінансування клубу, керівництво забезпечує його виконання, звітність.

Після того, що сталося, до Вас, як людини, яка знає право, зверталися той же Шищенко або тренер команди U-19 за консультацією, юридичною допомогою?

Ні, ні офіційного, ні якого-небудь іншого звернення не було.

У якій площині Ви бачите подальший розвиток подій?

Якщо не буде фінансування або воно буде недостатнім, на загальних зборах було прийнято рішення провести позачергові збори, де головним питанням порядку денного буде питання про закриття клубу. Обманювати ніхто нікого не збирається. З кожним днем ​​зростає заборгованість по заробітній платі, податкам, адміністративним витратам. Ніхто не збирається робити вигляд, що в нас все добре. А хто за все потім буде відповідати?

Дивіться також